Epson: príbeh inovátorskej značky, ktorá začínala v predajni na sójovej pasty

9. 4. 2021

Nie je veľa firiem, ktoré by sa mohli pochváliť tým, že v pravidelných cykloch prichádzajú s prelomovými technológiami. Epson je jednou z takýchto spoločností. Začiatky jej príbehu sa pritom točia okolo výroby hodiniek, k tlačiarňam sa Epson poriadne dostal až vďaka olympiáde v Tokiu. Pokračovanie v článku...

Obsah:

  • Na počiatku bol čas
  • Od Olympiády k tlačiarňam a počítačom
  • Krátky ústup z výslnia
  • Na počiatku bol čas

    Seiko Epson Corporation (skrátene Epson) je dnes jedným z popredných konglomerátov zameraných na výrobu špičkovej výpočtovej a zobrazovacej elektroniky. Vedľa tlačiarní a náplní nájdete v sortimente tejto japonskej spoločnosti projektory, počítače, chytré pokladne alebo napríklad nadrozmerné LCD displeje.

    Rovnako ako mnoho iných gigantov v oblasti elektroniky, aj Epson (pod názvom Daiwa Kogyo) začínal v malej dielni, o dosť vzdialenej od dnešnej obrovskej korporácie. V roku 1942 ju v meste Suwa založil - ako dcérsku spoločnosť firmy Daino Seikosha (dnes Seiko) - Hisao Yamazaki.

    Ochrannú ruku nad Yamazakim a jeho podnikom od začiatku držal Kintaro Hattori, významný japonský hodinár a zakladateľ spomínané spoločnosti Daino Seikosha. Budúci Epson sa zaoberal predovšetkým výrobou hodinových súčiastok. Zaujímavosťou je, že pôvodná dielňa firmy vznikla na mieste bývalej predajne sójovej pasty miso, obľúbenej ingrediencie japonskej kuchyne.

    V roku 1959 prevzala Daiwa Kogyo od svojej materskej spoločnosti časť továrne na výrobu hodiniek. Nešlo však o žiadny nepriateľský akt, obe firmy pokračovali v spolupráci (toto spojenectvo trvá dodnes). V roku 1969 uviedli na trh Seiko Quartz-Astron 35sqm - prvé komerčné elektronické hodinky využívajúce oscilátor z kremíka.

    seiko_astron.jpg

    Zdroj: By Deutsches-uhrenmuseum - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=49275392

    Od Olympiády k tlačiarňam a počítačom

    Ešte predtým sa obe spoločnosti stali oficiálnym dodávateľom časomiery pre letné olympijské hry v Tokiu (1964). Týmto na prvý pohľad symbolickým aktom sa začala písať kapitola spoločnosti Epson ako spoločnosti, ktorá vyrába elektronické tlačiarne.

    S ich výrobou firma experimentovala niekoľko rokov, impulzom pre uvedenie do predaja bolo práve japonské hosťovanie na olympiáde. Organizátori totiž potrebovali zariadenie, ktoré by nameraný čas dokázalo vytlačiť. Na základoch tlačiarne, ktoré Daiwa Kogyo a Daino Seikosha (teda Epson a Seiko) dodali, vznikla o niekoľko rokov jedna z prvých komerčných tlačiarní neskôr - EP-101 .

    Tlačové zariadenie sa využívalo predovšetkým pre tlač výsledkov z digitálnych kalkulačiek. K osobnému počítaču sa bežne pripájala ihličková tlačiareň Epson TX-80. Jej vylepšená verzia (model MX-80) sa vo svojej dobe stala najpredávanejšou tlačiarňou v USA.

    Vedeli ste, že ...
    Premýšľali ste niekedy nad pôvodom názvu Epson? Označenie dnešného tlačiarenského giganta je variáciou na slovnú hračku EP 's Son (→ Epson). Vychádza z toho, že tlačiareň EP-101 bola oproti pôvodnému prototypu oveľa menšia a budila dojem "potomka" (syna).
    Názov Epson sa rýchlo ujal a v roku 1982 si ho do názvu zapichol aj Daiwa Kogyo, ktorá sa premenovala na Epson Corporation (a o tri roky neskôr potom na
    Epson Seiko Corporation).

    epson-hx-20.jpg

    Začiatkom 80. rokov uviedol Epson na trh prvý notebook, Epson HX-20. Slúžil k výpočtovým operáciám a písaniu jednoduchých programov, dali sa na ňom hrať aj primitívne hry. Prístroji nechýbala ani malá tlačiareň, externé aplikácie sa načítali zo špeciálnych kaziet s magnetickým pásikom.

    Epson stojí tiež za technológiou Micro Piezo tlače, ktorá umožňuje veľmi detailnú tlač úpravou veľkosti prechádzajúcich kvapiek atramentu. Vďaka tomu mohla firma v roku 1994 ponúknuť vôbec prvú komerčne dostupnú farebnú tlačiareň, Stylus Color (P680) s rozlíšením 720 DPI. Súčasne s ňou uviedol Epson na trh rýchloschnúce farebné atramenty.

    Tým spoločnosť obišla dva hlavné problémy, ktoré začiatkom 90. rokov bránili rozšíreniu farebných tlačiarní: nepresná tlač a splývanie farieb po nanesení. Mimochodom, technológia Micro Piezo sa používa dodnes.

    Krátky ústup z výslnia

    Príbeh spoločnosti Epson by nebol úplný bez kontroverzií, ktoré sa ale v menšej či väčšej miere prelínajú históriou väčšiny svetových korporácií. V roku 2003 obvinila holandská organizácia pre ochranu spotrebiteľov Epson z toho, že zákazníkom neumožňuje využiť všetok atrament v náplniach. Neskôr sa ale ukázalo, že zvyškový atrament je nevyhnutný pre správne fungovanie tlačovej hlavice.

    V roku 2015 potom vyšlo najavo, že niektoré tlačiarne Epson hlásia žiadajú výmenu cartridge vo chvíli, keď v náplni zostáva stále asi 20 % atramentu. Žiadna z týchto afér dobré meno spoločnosti trvalo nepoškodila.

    Epson sa čoskoro vrhol do ďalších technologických výziev. V roku 2016 uviedol vlastné VR okuliare, prišiel aj na trh s atramentovou tlačiarňou SureColor SC-P10000, ktorá tlačí do šírky 1,11 metra (a hodí sa teda pre veľkoformátovú tlač).

    Príbehy ďalších spoločností
    Zaujíma vás, ako sa dnešní výrobcovia tlačiarní dostali tam, kde sú dnes? Prečítajte si tiež o histórii spoločností Brother, Samsung, HP, Canon a Dell.

    Podobné články

    3 minúty čítania

    Ako funguje atramentová tlačiareň

    Tlač referátov, podkladov na meeting a fotiek z dovolenky nie je pre atramentovú tlačiareň problém. Pridajte funkciu skenera a kopírky, všetko znásobte nízkou obstarávacou cenou a hneď je jasné, prečo sú atramentové tlačiarne v domácnostiach tak obľúbené. Pravdepodobne máte tiež jednu doma. Máte ale tušenie, ako atramentová tlačiareň funguje?

    Celý článok »
    4 minúty čítania

    Príbeh značky Samsung: Ako sa z predajcu sušených rýb a rezancov stal najväčší svetový výrobca elektroniky

    V roku 2018 sa spoločnosť Samsung vyšplhala na 12. miesto rebríčka najhodnotnejších firiem sveta. Juhokórejský gigant vlani oslávil 80 rokov od svojho založenia a medzi desiatimi najhodnotnejšími spoločnosťami sveta nájdete len dve, ktorých história siaha ešte hlbšie. Poďte s nami zistiť, ako sa z predajcu sušených rýb a rezancov stal svetový technologický líder súčasnosti.

    Celý článok »